U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Samen werken aan verbetering: Amanshoeve volgt Huuskes Academy e-learning

3-12-2018
Samenwerking
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants

In april 2018 heeft Huuskes de Huuskes Academy gelanceerd. Dit opleidingsprogramma bevat e-learnings en trainingen voor medewerkers in de zorg om de gastvrijheid en kennis over eten en drinken te vergroten. De Amanshoeve, een kleinschalige woonzorgvoorziening voor dementerende ouderen, heeft de eerste online e-learning ‘Voedselveiligheid voor kleinschalig wonen’ al gehad en wij waren erg benieuwd wat ze er van vonden.

Paragraph image
Verse ingrediënten

 

De Amanshoeve heeft twee locaties waar mensen met dementie samenwonen in een huiselijke omgeving. De zorgmedewerkers voeren samen met de bewoners zo veel mogelijk een normaal huishouden. De maaltijden worden met verse ingrediënten van Huuskes zo veel mogelijk in de woning zelf bereid. “Voor mensen met dementie zijn de geuren en geluiden die bij de bereiding van een warme maaltijd horen van wezenlijke betekenis; ze zijn verankerd in hun herinneringen en roepen een vertrouwd gevoel op. Het bereiden is van een verse en warme maaltijd is daarom een belangrijk onderdeel bij onze organisatie”, vertelt eigenaar Jan Aman. “Daarbij is goede zorg bij eten en drinken belangrijk om mensen met dementie zo gezond mogelijk te houden en hun kwaliteit van leven hoog te houden.”

 

Extra ondersteuning

 

De Amanshoeve heeft 44 medewerkers en op elke locatie zijn er twee vaste medewerkers naast de zorgverlening verantwoordelijk voor het bestellen en bereiden van het eten en drinken. Maar zelf koken, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, meent Jan Aman. “Tijdens de zorgopleiding is eten en drinken wel een vast onderdeel, maar heel beperkt. Vooral de jongere generatie ervaart het als een opgave om elke dag een maaltijd op tafel te moeten zetten die niet alleen smakelijk is maar ook verantwoord. De professionele kennis en vaardigheden met betrekking tot werken met eten en drinken mag dus zeker wel bijgespijkerd worden. We zijn dan ook erg blij met extra ondersteuning bij de organisatie van eten en drinken en hebben ons naar aanleiding van de mail meteen aangemeld voor een aantal online e-learningmodules van de Huuskes Academy. En daarbij is het ideaal dat medewerkers de e-learnings op de Ipad thuis kunnen volgen.”

 

 

Voedselveiligheid

 

De Amanshoeve heeft eerste training, voedselveiligheid voor kleinschalig wonen, er op zitten en zijn zeer enthousiast. Jan vertelt: “We – de vier medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het eten en drinken, mijn zoon en ik – hebben een groot scherm opgehangen en de training samen gevolgd. Erg leuk en leerzaam. Je wordt als cursist bewust gemaakt van welke risico’s er zijn op het gebied van eten en drinken. Met name over hoe snel en makkelijk bacteriën zich verspreiden hebben we ons verbaasd en gaan we zeker goed op letten. Door de praktijkvoorbeelden konden we eenvoudig de vertaalslag maken naar onze eigen woongroep en de opgedane kennis makkelijk toepassen in ons dagelijks werk.”

 

Of ze de kennis gaan delen met collega’s? “Ja zeker!”, vertelt Jan. “Op de werkvloer wordt er onderling veel gedeeld en vier keer per jaar hebben we een teamoverleg, waarin we dit soort onderwerpen onder de aandacht brengen.”

Paragraph image
Huuskes Academy


Samen met zorgorganisaties voeding en gastvrijheid naar een hoger niveau tillen, dat is het doel van de Huuskes Academy, het nieuwe opleidingsprogramma van Huuskes. De Huuskes Academy biedt in samenwerking met Horeca Academie trainingen en e-learningmodules aan gericht op voeding en gastvrijheid in de zorg. De e-learnings bestaan uit verschillende modules met vragen, filmpjes etc. 

 

Meer weten over onze Huuskes Academy?

Meer over Huuskes Academy